Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kars Gezisi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kars Gezisi
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gezi, ziyaret, STK temsilcileri, kanaat önderleri ve muhtarlarla buluşmak, partiye yeni katılanlara rozet takma törenine katılmak için Kars’a geldi.
Karayoluyla Erzurum’dan Kars’a gelen Kılıçdaroğlu, Grand Ani Otel’de dinlendikten sonra beraberindeki CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP İl Başkanı Taner Toraman ve heyetiyle birlikte CHP’li Susuz Belediye Başkanlığını ziyaret etti. Susuz Belediyesi önünde Belediye Başkanı Oğuz Yantemur, partililer tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu Kafkas Halk Oyunları ekibinin ‘Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa’ ve ‘Onuncu yıl’ marşlarını izledikten sonra kendisine takdim edilen şanlı Türk Bayrağını öperek teslim aldı.
CHP İl Başkanı Taner Toraman ve Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ile görüşen Kılıçdaroğlu, Susuz Belediyesi bünyesine kurulan Cilavuz Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde kadınlarla birlikte kahvaltı yaptı. Buradan Susuz’un Çamçavuş Köyü’ne geçen Kılıçdaroğlu, Şehit Olgun Kurbanoğlu Taziye Evinde köy halkı ile bir araya gelerek sorunlarını dinledi.
İl merkezine geçen Kılıçdaroğlu, Kasaplar Hali ve çevresinde esnaf ve vatandaşlarla bir araya geldi. Kasaplar Halinde vatandaşlarla çay içen Kılıçdaroğlu, kanaat önderleri, muhtarlar ve STK temsilcileriyle buluşmak için Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü’ne geçti.
Burada bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Taş Köprüsü, Katarina Köşkü, Harakeni Türbesi var. Dolayısıyla burası her hâlükârda bir kültürün merkezidir. Turizmin, hayvancılığın, tarımın merkezi olmayı hak eden bir kenttir. İçimi yakan bir şey daha var, kendi toprağımızdan bayrağımız indirdik ve Süleyman Şah Türbesi’ni kaçırdık. İçimde ukdedir. Allah nasip eder, iktidara gelirsek dostlarımızla beraber, göreceksiniz bir hafta içinde o şanlı bayrağı götüreceğim, Süleyman Şah Türbesi’ni ana toprağına götüreceğim ve o bayrak orada dalgalanacak. Kars’ta olmaktan, dostlarımızla beraber olmaktan son derece mutluyum. Sizinle güzel bir sohbet gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.
Kılıçdaroğlu daha sonra şunları söyledi:
“Çünkü, memleketin kötüye gittiğini, sorunların her geçen gün arttığını, neredeyse her evde huzursuzluğun egemen olduğunu biliyoruz. Bunu çözmemiz lazım, nasıl çözeceğiz, beraber çözeceğiz. İşçisi, emeklisi, memuru, ev kadını, çalışanı, işsizi hep birlikte çözmek zorundayız. Vatan bizim vatanımız, bayrak bizim bayrağımız. O bayrak bu vatanda şanlı dalgalansın ve her evde huzur olsun. Bunun için Kars’tayım. Sadece Kars’ın değil, Türkiye’nin sorunlarını çözeceğiz. Beraber çözeceğiz, inançla, kararlılıkla çözeceğiz. Bunu yaptığımız zaman göreceksiniz, Türkiye çok daha güzel, yaşanılır bir ülke olacak. Gencecik evlatlarımız, ya yurtdışına mı gidelim, böyle bir arayış içinde olmayacaklar. Herkesin işi, aşı olacak ve bereketli bir Türkiye olacak. Buna inanıyorum. İzin verirseniz Karslı birisi olmayarak ama bu bölgenin bir evladı olarak beni kabul ederseniz Kars’ı ben size anlatayım. Kars’ın gerçekten de görkemli bir tarihi var. Olağanüstü zengin bir kültürü var. Aşıklık geleneği var, az önce içeri girerken de Aşık Bilal’i dinledik. Bu geleneği sürdürülmesi, genç kuşaklara bu geleneklerin anlatılmasının ayrıca bir özelliği var. Kars Kalesi, Ani Harabeleri, Taş Köprüsü, Katerina Köşkü, Harekani Türbesi var. Dolayısıyla burası her hâlükârda kültürün merkezi. Turizmin, hayvancılığın, tarımın merkezi olmayı hak eden bir kentir Kars.”
“Gençlerin burada kalması, üretmesi, çalışması, karnını doyurması, evlenmesi lazım” diyen Kııçdaroğlu “Bu kadar zengin kültürü, tarihi, coğrafyası, ovaları, bereketli toprakları varken Kars neden son 20 yıldır kan kaybediyor, neden Kars’tan gençler, İstanbul’un varoşlarında, İzmir’in varoşlarından acaba asgari ücretle de olsa bir iş bulabilir miyiz diye bir arayışa giriyorlar? Bunu hep beraber hafızamın bir yerinde güçlü bir soru olarak tutmak zorundayız. Kars’ın ciddi bir genç nüfus kaybı var, bu Kars’ın geleceği açısından ciddi bir risk. Gençlerin burada kalması, üretmesi, çalışması, karnını doyurması, evlenmesi lazım. Turist olarak İstanbul’a, İzmir’e gidebilir; İstanbul’dakiler de turist olarak buraya gelebilirler, gezebilirler. Bütün bu coğrafyayı bir barış havzasına döndürmek mümkün. Herkesin karnı İstanbul’da doyarsa Kars’ı ne yapacağız o zaman? Sadece yaşlılar kenti mi olacak Kars, hayır, buradan çıkarmamız lazım. Kars’tan devletin resmi rakamlarını vereceğim. 2002 yılında Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt yaptıran çiftçi sayısı 35 bin 528. 2020 yılında bu rakam 28 bine düşüyor. 7 bin 441 kişi bu sistemden çıkmış. Soru, 7 bin 441 kişi bu sistemden çıktıysa bu insanlar nereye gittiler? Beraber sorgulamamız lazım. Hayvanlar doğal ortamları içerisinde besleniyorlar, bu kadar değerli bir coğrafya başka bir ülkede hemen hemen hiç yok. Besiciler de büyük ölçüde şikayetçi. Az önce Kars’ta çarşıda küçük bir gezi yaptık. Allah inandırsın herkes burnundan soluyor. Geçim sıkıntısında, kış geldi, kömüre yapılan zamdan, nasıl ısınacağız demekten, çocuğum işsiz üniversiteyi bitirdi, 5 çocuğum var hepsi işsiz… Tam bir sorunlar yumağı. Çocuğum işsiz diyenlerin yüzde 99’u anneler. Babalar daha farklı şeylerden bahsediyorlar. Bu kadar bunalmamıştık. Bu kadar sıkıntılı bir tablo ile hiç karşılaşmamıştık. Peki biz tarımı, hayvancılığı bıraktık, kim bizi besleyecek? Avrupa’nın gelişmiş ülkeleri, emperyal ülkeler bizi besleyecek.” şeklinde konuştu.
Kars’ın tarım ve hayvancılıkta öncü rol olmasını da hatırlatan Kılıçdaroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
“2020 Ağustos ayı itibariyle 5 milyon 659 bin 291 büyükbaş canlı hayvan ithal ettik. Türkiye’de yetişmez miydi, yetiştirebilirdik. 5 milyon 600 bin küçükbaş hayvan ithal ettik, 7 milyon 365 milyon dolar para ödedik. Yani yurtdışında besicilik yapanların canlı hayvanlarını aldık, 7 milyon 365 milyon dolar ödedik. Sadece 7 milyar 365 milyon doları bu bölgeye ödeseydik ne olurdu? Sadece küçükbaş. 3 milyon 94 bin 634 yine hayvan ithalatımız var. 374 milyon 215 bin dolar yine para ödemişiz. Kırmızı et ithal etmişiz, 301 bin 269 ton, 1 milyar 433 milyon dolar ödemişiz. Sadece üçüne, büyükbaş, küçükbaş ve et ithalatına ödediğimiz toplam rakam 9 milyar 171 milyon dolar. 9 milyar doları yurtdışındaki üreticilere değil de kendi besicimize ödeseydik acaba ne olurdu? Sadece Kars’ı, Türkiye’yi değil, bütün Ortadoğu’yu beslerdik biz. İşsizlik temel bir sorun, hepiniz canlı tanığısınız, Kars’ta bunu görüyorsunuz. Türkiye’de de çok ciddi bir sorun, 10 milyonun üzerinde işsizimiz var. Gencecik fidan gibi evlatlarımız var. Üniversiteyi bitirmiş 1 buçuk milyon evladımız işsiz. Bunlar iş bekliyorlar. Herhalde babalarından, annelerinden değil. Babası sanayiciyse, annesi iyi bir servet edinmişse dükkânı, hanı, hamamı varsa doğru. İşsizlik sorunu yok orada. Ama baba, anne düşük bir gelire sahipse veya emekliyse bu çocuk nerede iş bulacak? Nerede evlendirecek bu çocuğunu.”
Kılıçdaroğlu buradaki programın ardından Grand Ani Otel’e geçerek partiye yeni katılanların rozetlerini taktı. Gençlerle de buluşan Kılıçdaroğlu Kars’an ayrılarak Erzurum’a geçti.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK