KARSHaber Girişi : 31 Mayıs 2021 22:58

Kılıç, Kuraklığın Farkındayız

Kılıç, Kuraklığın Farkındayız
Kılıç, Kuraklığın Farkındayız KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kılıç, Kuraklığın Farkındayız

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Yunus Kılıç, son dönemde yaşanan kuraklıkla ilgili olarak yaptığı açıklamada, emek ile ürettikleri ürünlere ihtiyacımızın her geçen gün arttığı ve daha da önem kazandığı çiftçilerimizin 2020 Ekim-2021 Mayıs üretim döneminde, gerek toplam yağış miktarının azlığı, gerekse zamanlamasının uygun olmaması nedeniyle sıkıntılı günler geçirmekte olduklarının bilincinde olduklarını söyledi.

Özellikle yağış miktarının %38 oranında azaldığı Güneydoğu, %36 azaldığı İç Anadolu ve %34 azaldığı Doğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere, ülkemizin büyük bir kısmında beklenen rekoltelerde ciddi düşüşler olacağının değerlendirilmekte olduğunu ifade eden Kılıç, “Türkiye, aslında birçoğumuzun bildiğinin aksine su kısıtı olan bir ülkedir. Yani ortalama hububat, bakliyat, meyve ve sebze ürün rekoltelerimiz, ancak yıl içindeki yağış miktarına ve yağış zamanına bağlı olarak gerçekleşebilmektedir. Bu açıdan 2020-2021 sezonu iyi bir yıl olarak görünmemektedir. Yaklaşık 20 yıldır tarım ve hayvancılığa çok ciddi destek ve teşvikler veren hükümetimiz elleriyle yeşerttiği bu kıymetin, gözünün önünde zarar görmesine elbette müsaade etmeyecektir. Bu sıkıntılı duruma çiftçi ve üreticimizin tek başına göğüs germesini de beklemeyecektir” dedi.

Kılıç, öncelikle kuraklıktan zarar gören çiftçimizin, Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesi müjdesinin Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından verildiğini, bunu ot ve saman gibi kaba yem fiyatlarında stokçuluk nedeniyle aşırı artışı engellemek için ihracat kapısının kapanmasının izlediğini belirtti.

Ayrıca, illerde hızlı bir şekilde zarar tespit komisyonlarının çalışmalarının başladığını, bu sonuçlara göre sigorta kapsamında olan zararların karşılanmasının yolunun açılacağını, sigorta kapsamında olmayan üreticilerimizin de mağduriyetinin azaltılması için “ürün kaybı” oranında desteklenebilmesi için çalışma başlatılmış olduğunu bildiren Kılıç, “Bununla beraber, üreticimizin yeni yıla girerken tekrar tohum ekebilmesi ve girdilerini karşılayabilmesi için de ilgili bakanlıklarımızın heyetler oluşturarak çalışmalar başlatmışlardır. Üretim ve emek kutsaldır. Üretenler, gerekli hürmet ve desteği hep gördüğü gibi yine Sn. Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizden görecektir” dedi.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.