BÖLGE Haber Girişi : 04 Mayıs 2018 09:23

Köklerimiz Bu Topraklarda

Köklerimiz Bu Topraklarda
Şehristan Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü, Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve ÇEKUD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği), “KÖKLERİMİZ BU TOPRAKLARDA PROJESİ” kapsamında; 22 Nisan 2018 Pazar günü saat 13.00 itibariyle Kafkas Üniversitesi Kampüsünde

Köklerimiz Bu Topraklarda

KAFKAS HABER AJANSI

KARS’TA FİDAN DİKİMİ

Şehristan Gençlik Spor ve İzcilik Kulübü, Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve ÇEKUD (Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği), “KÖKLERİMİZ BU TOPRAKLARDA PROJESİ” kapsamında; 22 Nisan 2018 Pazar günü saat 13.00 itibariyle Kafkas Üniversitesi Kampüsünde fidan dikim etkinliği gerçekleştirdi.

Kafkas Üniversitesi Dâvud-i Karsî Cami çevresinin yeşillendirilmesinin hedeflendiği etkinlikte 400 sarı çam, 45 leylak, 35 kara ağaç, 35 dişbudak ve 35 akasya ağacı olmak üzere 550 fidan çizilen peyzaj planına uygun şekilde toprakla buluşturuldu.

Programın açılışında selamlama konuşmaları kapsamında ÇEKÜD ve Şehristan Gençlik Kulübü adına Uz. Dr. Sadettin Dürüyen konuştu. Çevre problemlerinin insanlar tarafından diğer varlıkların haklarının en çok ihlal edildiği alanların başında geldiğini söyleyerek konuşmasına başlayan Sayın Dürüyen “Otomobillerimizden, evlerimizden, fabrikalarımızdan kontrolsüzce saldığımız gazlar, kimyasal maddeler ve atıklar hem biz insanların hem de hayvan ve bitkilerin sağlıklı yaşam alanlarını yok etmeye devam etmektedir.” diyerek sözlerini devam ettirdi.

Dünyada çeşitli sebeplerle her yıl büyük orman alanlarının insanlar tarafından yok edildiğini; buna rağmen Türkiye olarak orman alanlarını artıran nadir ülkelerden biri olduğumuzun bilgisini paylaşan Sayın Dürüyen “Bugün bizler bu duruşumuzla tüm dünya insanlarına yaşatmanın önemini yeniden hatırlatmış oluyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki; tüm bu varlıklar biz insanlara emanet olarak verildi ve onları yaşatmak bizim görevimiz.” dedi.

Dikilen ağaçların varlığının kuşların, böceklerin varlığının da teminatı olacağını, bu etkinlikle birlikte aslında onlara da “bizden emin olun, bundan böyle bizden ve çocuklarımızdan size zarar gelmez, siz artık varoluş gayenize uygun şekilde yaşamınızı devam ettirin” denilmiş olduğunu söyledi. Etkinliğe aileleriyle birlikte katılan çocuklara seslenerek dikilen fidanların aslında onlar için dikildiğini ve onların da kıyamete kadar nesilden nesile bu alışkanlığı sürdürmelerini istediklerini söyledi.

Sayın Dürüyen, “Bizler bütün varlıkların mutluluk içinde yaşamasını istiyoruz. Diktiğimiz her bir fidandan elde edilecek fayda insanlığın ortak faydası olacaktır.” diyerek teşekkürleriyle birlikte konuşmasını tamamladı.

Daha sonra etkinliğin paydaşlarından olan Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi adına söz alan Yrd. Doç. Dr. Alparslan KARTAL “Kıyamet kopuyor olsa ve birinizin elinde bir fide bulunsa, kıyamet kopmadan onu dikebilirse bunu hemen yapsın!” hadisini katılımcılarla paylaştı. Bu hadis üzerinde derinlikli düşünüldüğünde Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) insanları hangi şart altında olunursa olunsun mazeret üretmeksizin iyilik yapmaya teşvik ettiğinin anlaşılacağını aktardı.

Peygamber Efendimiz’in başka bir hadisi şerifte ise “Bir kimse ağaç diker de o ağacın meyvesinden bir insan veya Allâh’ın mahlûkâtından herhangi bir varlık yerse bu, o ağacı diken kimse için sadaka olur.” buyurduğunu söyledi. Dikilen her bir fidanın diken kimseler için sadaka-i cariye olacağını, yani kendileri bu dünyadan geçip gittikten sonra bile amel defterlerine sevap yazılmaya devam edeceğini aktardı.

Çeşitli ayet ve hadisler paylaşarak fidan dikmenin ve çevreci olmanın manevi yönlerine vurgular yapan Sayın Kartal katılımcılara teşekkür ederek sözlerini sonlandırdı.

Fidan dikim etkinliğine Kars Orman İşletme Müdürü Haydar CENGİZ bey de katıldı. Kendisi ve Orman Müdürlüğü’nden gelen diğer uzmanların verdikleri teknik bilgilerle katılımcılar fidan dikimlerini gerçekleştirdi.

Özellikle çocukların ve öğrencilerin aileleriyle birlikte coşkulu ve heyecanlı bir atmosferde buluştuğu etkinlikte katılımcılar doğayla buluşmanın ve gelecek adına dikili ağaçlar bırakmanın sevincini yaşadı.

ÇEKÜD’ün aynı gün ve saatte Türkiye’nin diğer illerinde ve katılımcı ilçelerde dikim etkinlikleri organize ettiği ve bunun bir rekor denemesi olduğu bilgisi de katılımcılarla paylaşıldı. Böylece bir günde 100bin ağacın toprakla buluşmuş olacağı söylendi. Etkinlikler sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlandı.

Fidan dikim etkinliğinin temel amacı, ağaçlandırmanın öneminin toplumun her kesiminden algılanmasının sağlanması oldu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.