Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Akçakale köyünde yetiştirilen koruma altındaki Osmanlı Gürcü keçilerinin sayısı her geçen gün azalıyor. Cimşit ailesi bu keçilerin sayısının artırılması için devletten destek bekliyorlar.
Koruma altındaki Osmanlı Gürcü keçilerinin sayısı azalıyor
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK – ÖZEL HABER
Ardahan’ın Çıldır ilçesine bağlı Akçakale köyünde yetiştirilen koruma altındaki Osmanlı Gürcü keçilerinin sayısı her geçen gün azalıyor. Cimşit ailesi bu keçilerin sayısının artırılması için devletten destek bekliyorlar.
Bayram Cimşit, 250 adet tuj ırkı koyun ve Osmanlı Gürcü keçilerini her gün otlatmaya çıkarıyor. Uzun boynuzları ve hareketli oluşlarıyla dikkat çeken keçiler bölgede sadece Cimyit ailesinde bulunuyor. Onlar da atadan deden kalma bu geleneği devam ettirerek keçi ve koyun ırkını yok olmaktan kurtarıyor.
Erzurum Tarımsal Araştırma tarafından koruma altına alınan keçi ve koyunların ırklarının korunması ve geliştirilmesi hedeflendi. Buna rağmen istenilen destek verilmeyince Cimşit ailesi de zor durumda kaldı. “Devletimizden destek bekliyoruz” diyen Cimşit ailesi, yer ve yem konularında yardımcı olunmasını istedi aksi halde bu ırkların da yok olmasının kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Keçilerin çok hareketli olduklarını yerlerinde bir dakika bile duramadıklarını bu yüzden de kimsenin bu cinslere bakmak istediklerini kaydeden Volkan Cimşit, kendilerinin de sabır ve fedakarlıkla bu keçi ve koyunları beslediklerini vurguladı.
Akçakale köyünden Volkan Cimşit, “Keçilerimiz koruma altındalar. Osmanlı Gürcü keçileri olarak adlandırılıyor. Devletimizden bir isteğimiz var bizlere destek verilsin ve bu keçilerin çoğalması sağlansın. Çünkü nesilleri tükenmesin. Yoksa bunlara yazık olacak. Koyunlarımızda tuj ırkı. Ardahan’da sadece bizim köyde köyde de sadece bizim ailede var bu keçiler. Bu ırkı dededen kalma devam ettiriyoruz. Ben bile 35 yıldır bu keçileri ve koyunları yetiştiriyorum.” dedi.
Cimşit, keçilerin çok hareketli olduğunu bu yüzden de kimsenin bunları beslemek istemediklerini de belirterek, “Köyümüzden hayvancılık ve koyunculuk tükenme noktasına geldi. Bu koyunların ve keçilerin de sayıları artmıyor aksine azalıyor. Bölme giderse soyları tükenir. Sadece bizim ailede kaldı. Devletimizin yardımcı olmasını ve destek vermesini bekliyoruz. Destek verilirse bunların sayısını çoğaltırız. Bakımları kışın çok zor oluyor. 7-8 ay boyunca titizlikle bakılması gerekiyor. Yer ve yem konularında bizlere destek verilmesini istiyoruz.” diye konuştu,
Cimşit ayrıca etlerinin de lezzetli olduğunu ve tanesini 300 TL’ye kadar sattıklarını da sözlerine ekledi.
(BA-BA-S) ARDAHAN (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI