Kuyucuk Kuş Cenneti’nin mazide kalan can alıcı görüntüleri

Kuyucuk Kuş Cenneti’nin mazide kalan can alıcı görüntüleri

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın gözde turizm mekanlarından Kuyucuk Kuş Cenneti’nin mazide kalan birbirinden güzel ve etkileyici görüntülerini sizler için derledik.

2000’li yılların başlarında KuzeyDoğa Derneği Başkanı Çağan Şekercioğlu ve yardımcısı Emrah Çoban’ın yoğun bir çalışma çabasıyla tanıtılan Kuyucuk Kuş Cennetindeki doğal su yoğunluğu yer yer Akyaka karayoluna kadar çıkıyordu. Su seviyesi ve derinliğinin yanında çevreye yayılmasıyla da göz alıcı bir güzelliğe sahip göle bir de yapay ada yapılmıştı.

Ne yazık ki yanlış su kullanımı, küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle suyun doğal suyu çekilip gitti. Yıllar öncesinde başlayan kuruma tehlikesi göldeki kuş yoğunluğunu azalttı. Bir ara tamamen kuruyan ve kuşların göz yolculuğunda bile uğramadığı göl, Kars Valisi Türker Öksüz’ün göreve başlar başlamaz verdiği talimatla kurtarılmaya çalışıldı.

Son olarak geçtiğimiz kış öncesinde Kuyucuk Köyü girişinde sondaj vurularak kuyu açıldı. Yaklaşık 6 km borular döşenerek su göle taşındı. Son günlerde yağmur sularının da artmasıyla gölde su tutmaya ve kuşlar gölü ziyaret etmeye başladı.

Bizlerde Kafkas Haber Ajansı olarak gölün mazide kalan o güzelliğini ve bu güne kadarki yolculuğunu sizler için görüntüledik.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.