KARSHaber Girişi : 22 Şubat 2018 10:55

Mükemmel Dünya Yaşamında Bizlere Yer Yok

Mükemmel Dünya Yaşamında Bizlere Yer Yok
Kafkas Haber Ajansı (KHA) Yazarı Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’ın, “Mükemmel Dünya Yaşamında Bizlere Yer Yok” yazısı:

Mükemmel Dünya Yaşamında Bizlere Yer Yok

KAFKAS HABER AJANSI

Kafkas Haber Ajansı (KHA) Yazarı Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı Engelliler Birim Başkanı Faruk Ocak’ın, “Mükemmel Dünya Yaşamında Bizlere Yer Yok” yazısı:

Gençlerle ve derneğimize gelenlerle yaptığımız sohbetlerde görüyorum ki bizden engellilerden, dezavantajlı gruplardan habersiz Kendinden başkasını düşünmeyen bir toplumda yaşam mücadelesindeymişiz. Oysaki Dünyada ve Türkiye’de engelli oranları hiç de az değil. Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Bankası Grubu tarafından hazırlanan “Dünya Engellilik Raporu”na göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ine karşılık gelen 1 milyardan fazla insan bir tür engellilik ile yaşıyor. Türkiye’de ise 2002 yılında Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı tarafından Devlet İstatistik Enstitüsü’ne yaptırılan “Türkiye Özürlüler Araştırması” sonuçlarına göre ise özürlü olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29 dur.

Öncelikle engelliliğin tanımını yapabilirsek? Kime engelli diyoruz?

Fiziksel, ruhsal ya da herhangi bir iç organ hastalığı sonucunda sosyal hayatla adaptasyonu olmayan ve kendi günlük yaşam fonksiyonlarını kendi başına yerine getiremeyen kişiye engelli diyoruz.

Toplumumuzdaki bu insanları tanımlamak için özürlü ya da engelli ve belki de dezavantajlı tanımı kullanılıyor. Özürlü ile engelli arasında bir fark var mı?

Bu kavramların yanında engellileri tanımlamak için sakat kavramı da kullanılıyor. Dezavantajlı kavramı ise pek kullanılmıyor aslında. Bu hala tartışılan bir konu. Yurtdışında engelliliğin farklı tanımlamaları var. Engelli özellikle İngilizce’de ‘disabled’, ‘handicap’ gibi farklı kelimelerle ifade ediliyor. Ayrıca bu kavramlar engelliliğin çeşitli aşamalarını ifade ediyor. Fakat bizim Türkçemiz’de bu karışık kullanılıyor. Bizde ilk başta sakat kavramı kullanılmış, hala sakat kavramının kullanılmasını tercih eden birçok engelli de var. Daha sonra ‘özürlü’ kullanılmaya başlandı. Özürlü kavramı da bir süre sonra toplumsal tepkiyle ortaya çıkan “Canım biz özür mü dilemeliyiz, kimden özür dileyeceğiz” gibi farklı boyuta getirildi özürlü tanımı ve bu kavramdan engelliler hoşlanmadı. Daha sonra da engelli tanımı getirildi.

SAKAT, ENGELLİ VE ÖZÜRLÜ BİRBİRİNDEN FARKLI KAVRAMLAR

Aslında bunun çeşitli aşamaları var.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.