Murat Çobanoğlu vefatının 18. yılında kabri başında anıldı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Murat Çobanoğlu vefatının 18. yılında kabri başında anıldı
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Kars’ın yetiştirdiği ünlü âşıklardan merhum Murat Çobanoğlu, vefatının 18. yılında kabri başında düzenlenen törenle anıldı.
Belediye Başkanlığı’nca Asri Mezarlığında kabri başında düzenlenen törene Vali Yardımcısı / Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Taşkın, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hayrettin Çetin, Kafkas Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü/Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Adem Balkaya ve öğretim üyeleri, Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Aşık Mahmut Karataş ve halk ozanları KARSOD Turizm Birliği Başkanı Halit Özer katıldı.
Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından dualar edildi ve merhum halk ozanı Murat Çobanoğlu'nun kabrine kırmızı karanfiller bırakıldı.
BU BİZİM VEFA BORCUMUZDUR
Murat Çobanoğlu Aşıkları Koruma Derneği Başkanı Aşık Mahmut Karataş, “Bu bizim vefa borcumuzdur. Yıllarca Murat Çobanoğlu gazinosunda saz çaldık ve onun mekanında çocuk büyüttük, ekmek kazandık. Şimdi de cefa borcumuzu ödemeye çalışıyoruz. Ruhu şad olsun. Bu anma törenine gelenlere de teşekkür ediyorum” dedi.
EKOL YA DA OKUL
Doç. Dr. Adem Balkaya ise, “Murat Çobanoğlu Ekol ya da Okul dediğimiz büyük bir geleneği icra eden, geleneği yaşatan belki bir asır daha geleneğin yaşatılması sağlayacak olan büyük ozanlarımızdan devlet sanatçılarımızdan birisiydi. Allah rahmet eylesin. En azından vefa borcumuzu göstermek için mezarı başındayız.” diye konuştu.
ÖLMESİNE RAĞMEN HALEN UNUTULMADI
Vali Yardımcısı / Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Taşkın da, “Aşıklık geleneğinin gelişmesinde ve büyümesinde önemli bir emeği bulunan Aşık Murat Çobanoğlu’nun kabri başındayız. Sevenleriyle, dostlarıyla, aşıklarımızla kendisini yad ediyoruz. Tabi şairin dediği gibi ‘Hayvan ölür kalır semeri insan ölür kalır eseri’ gidenin değil bırakmayanın ardından ağlamalı. Tabi ki aşık Murat Çobanoğlu çok eserler bıraktı. Şu anda hüzünleniyorum ama bir taraftan da mutluyuz, sevinçliyiz çünkü ölmesine rağmen halen unutulmadı. Onun eserleri şu anda aşıklarımızın dilende her yerde söyleniyor. Ben kendisine Allah’(tan rahmet diliyorum, sevenlerine başsağlığı diliyorum. Bugün buraya anma törenine gelenlere de onu unutmadıkları ve cefa gösterdikleri için şükranlarımı sunuyorum. Rabbim mekanını cennet eylesin inşallah” şeklinde konuştu.
MURAT ÇOBANOĞLU KİMDİR?
MURAT ÇOBANOĞLU (1940, KARS - 26 MART 2005, ANKARA), HALK OZANI
1940 yılında Kars'ın Arpaçay ilçesinin Koçköyü beldesinde çiftçi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Karapapak (Azeri) Türklerinden ve asıl soyadı Çobanlar olan Çobanoğlu’nun annesi Lala (La'li) hanımdır ve babası, Aşık Şenlik'in çıraklarından Aşık Gülistan'dır. Babası Arpaçay'ın Koçköyü'nden olup 1920'de Kars'a yerleşmiştir. Karısının erken ölümü dolayısıyla oğlunu o büyütüp yetiştirdi. Babası oğlu Murat Çobanoğlu ile 1970 yıllarında İzmir'e yerleşmiştir ve İzmir'de yaşamaya başlamıştır.
AŞIKLIK VE OZANLIĞA GEÇİŞİ
Saz çalmaya ve şiir söylemeye 1951 'de gördüğü bir rüyada bade içtikten sonra başlamıştır. Murat Çobanoğlu 1966 yılından başlayarak sürekli olarak Konya Aşıklar Bayramı'na katıldı. Artvin, Konya, Erzurum ve Mut'ta yapılan yarışmalarda dereceler aldı. Özellikle atışma dalında başarı gösterdi. Sık sık radyoda ve televizyonda -değişik konularda- söyledi. Saza egemenliği, ulusal duygularının güçlülüğü ve kendine özgü sesiyle ilgi çekti. Yurt içinde ve dışında düzenlenen bazı şenliklere katıldı.
Aşıklık geleneğinin bir parçası olan türkülü hikâyeler anlatma konusunda da başarılı örnekler veren Çobanoğlu, kendi türkülerinin yanı sıra usta malı türküleri de genç kuşaklara aktarmıştır.
Türkiye’nin her yerinde bilinen, tanınan Çobanoğlu yıllarca radyo programları yaptı. Halk edebiyatı ve aşıklık geleneği üzerine çeşitli seminerler verdi. Şiirleri çeşitli dergilerde yayımlandı. Türkiye dışında, Avrupa'dan İran'a dek birçok ülkede konserler verdi, yarışmalara katıldı.
1971 yılında Kars'ta açtığı, özellikle usta-çırak ilişkinden her alanda aşıklık geleneğinin sürdürülmesinde katkısı anlamında bir okul niteliğinde olan Çobanoğlu Halk Ozanları Kahvesi yörenin aşıklar merkezine dönüştü.
Murat Çobanoğlu, saz çalmaya ve şiir söylemeye başlamasını şöyle anlatıyor:
"Göç mevsimi yaylaya göçerken susadım. Yol kenarında bulunan çeşmeye su içmeye gittim. Ben oyalanınca göçlerimiz dağı aştı. Akşamın alacakaranlığında uyuyakaldım. İşte o zaman nasibim olan aşıklık ilhamı bana verildi. Sabah, yaylada beni bulamayan babam düşer yollara, beni aramaya. Beni çeşmenin başında uyurken bulunca, aşık olacağımı söyledi. Saz aldı. Saz tutmasını öğretti. O zamandan bu yana saz çalmaya, şiir ve türküler söylemeye başladım."
OZANLIĞI
1965'e kadar "Devrani", 1967'ye kadar "Yanani", ondan sonra da "Çobanoğlu" takma adını kullandı. 1968-1987 yılları arasında çıkardığı yirmiye yakın plak ve kaseti vardır. 2 tane de altın plağı bulunmaktadır. Kiziroğlu türküsüne tanınırlık sağladı. Son yıllarında televizyon programlarında Karapapak ağzıyla türküler söyledi. Çobanoğlu'na ilişkin Ali Kafkasyalı'nın hazırladığı Aşık Murat Çobanoğlu, Hayatı-Sanatı-Eserleri (1998) adlı bir kitap bulunmaktadır. 26 Mart 2005 tarihinde Ankara'da öldü ve memleketi Kars'ta toprağa verildi.
(Ali Kafkasyalı'nın Aşık Murat Çobanoğlu, Hayatı-Sanatı-Eserleri adlı kitaptan[1])
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK