GÜNCELHaber Girişi : 10 Ocak 2019 16:11

NEFES Anaokulu’nun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği

NEFES Anaokulu’nun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği
Nefes Eğitim Kurumları Anaokulu (KREŞ) öğrencilerini okullarında ziyaret eden Kafkas Haber Ajansı (KHA) Sahibi Gazeteci Bedir Altunok, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle minik öğrencilerle söyleşi yaptı.

NEFES Anaokulu’nun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliği

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Nefes Eğitim Kurumları Anaokulu (KREŞ) öğrencilerini okullarında ziyaret eden Kafkas Haber Ajansı (KHA) Sahibi Gazeteci Bedir Altunok, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle minik öğrencilerle söyleşi yaptı.

“NEFES GAZETESİ”

Öğrencilerin hazırladığı “Nefes Gazetesi”ni de inceleyen Altunok öğrencileri tebrik etti. Öğrencilerden Zeynep, “Flaş bir haber: Çocuklara yeni bir park yapılmış”, Mete “Çocuk olanları izliyor”, Neşe “Karlar çiçeklerin üzerine yağmış”, “Arabalar yarış yapıyor”, Çınar “Arabalar çarpışırken parçalanmış; Çukura düşmüşler”, Alperen “Adam kör olduğu için hızlı gitmiş kaymış”, Muhammed “Büyük bir icat; her valizi taşıyor bu icat”, Yusuf “Büyük bir ateş çıkmış,” Işıl “Okullar tatil olmuş, çocuklar dışarıya çıkmış, çiçekleri ve gökkuşağını görmüşler” başlıklı haberlerile çıkardıkları “Nefes Gazetesi”yle gazetecilere olan ilgilerini göstermiş oldular. Çocukların yaptıkları haberlerden televizyon haberlerinden ne kadar etkilendikleri ve nelere özlem duyduklarını anlatmış oldukları gözlendi.

Çocukların sorularını cevaplayan Gazeteci Bedir Altunok, gazeteciliğin halkı doğru bilgilendirmekle yükümlü olan bir meslek olduğunu, objektifliği elden bırakmaması gerektiğini söyledi.

EFE MATBAASINA ZİYARET

Öğrenciler daha sonra Ana Sınıfı öğretmenleri Ezgi Nebioğlu, Cansu Monolboğa, Anaokulu Koordinatörü Canan Altay Çelik ve Gazeteci Bedir Altunok ile birlikte Efe Matbaası’nı ziyaret ederek gazete baskısını yerinde gördüler.

Efe Matbaası sahibi Ali Daşdelen, öğrencilere gazete baskısı ve gazetenin nasıl hazırlandığı konularında bilgi verdi. Meraklı bakışlarla hazırlanan haberlerin nasıl baskıdan çıkarak gazete sayfasında yer aldığını görünce oldukça heyecanlandılar. Kars’ta günlük yayınlanan “Havadis” ve “Hakimiyet” gazeteleri ellerine alarak inceleyen, matbaa kokusunu iliklerine kadar hisseden çocuklardan bazıları gazeteci olmak istediklerini söylediler.

Gazeteci Bedir Altunok, öğretmenlerinin doğru bilgilendirmeleri ve yönlendirmeleriyle böylesine önemli bir mesleğin içine bu yaşta giren ve o havayı teneffüs eden çocukların yaşları ilerledikçe mesleğe olan ilgilerinin de artacağını söyledi.

10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ NEDİR?

1961-1971 arasında "Çalışan gazeteciler bayramı" adıyla kutlanmış; 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, " 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü" olarak değiştirilmiştir.

4 Ocak 1961'de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan "212 sayılı kanun" adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Söz konusu düzenleme, iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu'nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. "Dokuz patron olayı" olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca "Basın" adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Bayramı" olarak kutlanmaya başladı ve 1971'de "Çalışan Gazeteciler Günü" halini aldı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.