KARSHaber Girişi : 02 Ekim 2016 00:40

Ölümünün 100. Yılında Çıldır Gençliği Aşık Şenlik adını yaşatıyor

Ölümünün 100. Yılında Çıldır Gençliği Aşık Şenlik adını yaşatıyor
Ölümünün 100. Yılında Çıldır Gençliği Aşık Şenlik adını yaşatıyor

DATA[

Ölümünün 100. Yılında Çıldır Gençliği Aşık Şenlik adını yaşatıyor

Aşık Şenlik adına düzenlenen futbol turnuvası İstanbul-Esenler Kemer Spor Tesislerinde 17 Mart 2013 Pazar günü başladı. Turnuvada 12 Köyden 150 genç mücadele edecek. Turnuvaya Çıldır ve eskiden Çıldır’a bağlı olup şimdi Arpaçay’a bağlanan köylerden Göldalı, Aydıngün, Aşıkşenlik, Damlıca, Kayabeyi, Taşdeğirmen, Yukarıcanbaz, Öncül, Eskibeyrehatun, Doğankaya, Karakale, Akçil olmak üzere toplam 12 köy katılacak.

Çıldır ilçe derneğinin öncülüğünde yapılacak olan organizyasyon Ufuk Uğurlu sorumluluğunda gerçekleştirilecek.

2 Haziran 2103 Pazar günü yapılacak olan final sonrasında kupa sahibini bulacak. Esenler stadında Halk Ozanlarının da katılacağı bir şölen düzenlenecek. Turnuvanın resmi açılış programı 31 Mart 2013 Pazar günü yapılacak

Turnuva ile ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Aşık Şenlik Kasabası Dernek Başkanı Mehmet Bavaş: “Bu yıl Aşık Şenlik’in ölümünün 100.yılı dolayısyla derneğimiz bir salon etkinliği ile Aşık Şenlik’i andı. Bu yıl 7.sini yaptığımız turnuvada da gençlerimiz Aşık Şenlik adını yaşatmaya devam edecek. Turnuvaya katılan derneklerimize katkılarından dolayı teşekkür ederiz. Gençlerimize de turnuvada başarılar diliyoruz.” dedi

Köy derneklerinin ve ileri gelen işadamlarının sponsorluğu ile gerçekleştirilecek olan turnuvaya katılanlardan biri de eskiden Çıldır’a bağlı olan Göldalı Köyü’dür.

Göldalı Köylü işadamı Yunus Görken (Lider Otomotif) KHA’ya yaptığı açıklamada

Genç nesillerin, ölümünden bir asır geçmesine rağmen Aşık Şenlik’i bilmesi, tanıması , ve tanıtması açısından bakıldığında bu turnuva ayrı bir önem kazanıyor. Aşık Şenlik iletişim imkanlarının olmadığı bir dönemde yaşadı. Kuzey Doğu Anadoluda, Kafkasyada onun değişleri, şiirleri dilden dile dolaşıp zihinlerde yer buldu; zihinlerde yaşadı; ve günümüze kadar geldi. Günümüz gençliğinin Aşık Şenlik adını yaşatması önemlidir. Bizlerde bu amaçla yola çıkan gençlerimizi destekliyoruz. Gençlerimize başarılar diliyorum” dedi

Göldalı Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Rıfat Karakaya : “Kars ve Ardahan’ın Rus işgaline uğradığı (1878-1918) 40 yıllık esaret günlerinde halkın direnç kaynağı oldu. ‘Bir menim atıma deh deyin kızlar’ diye yardım istediği İrişti’liler (Göldalı) Aşık Şenlik’i hiç unutmadı. Bu turnuva genç kuşakların Aşık Şenlik’e sahip çıkması açısından önemlidir. Gelecek kuşaklara taşınmasının da göstergesidir.” Diyerek katılan takımlara başarılar diledi.

AŞIK ŞENLİK KİMDİR

Aşık Şenlik (1850-1913) 1850 yılında Çıldır’a bağlı eski adı ile Suhara , yeni adı Aşık Şenlik köyünde doğdu. Asıl adı Hasan olup 14 yaşında kuş avlarken uykuya daldı . üç gün sonra bulunup uyandırıldığında hak tarafından bade içtiği anlaşıldı. Şiirler söylemeye başladı. Rüyadan ilk uyandırıldığında bir şiir ile şu mısraları söyledi

Bir acayip gılman gördüm. Melek sifat bu gece

Şenliğem od düşüf cana, vücüdu kül olmuşam

Zer çekif feryat etmeye , şeyda bülbül olmuşam

Gazabı görsetti cana, hışmı afet bu gece

19 yaşında Ahilkelekli Aşık Nuri’den saz çalmayı öğrendi. Kars, Ardahan, Borçalı, Erivan ,Ahıska, Dağıstan, Azerbaycan yörelerinde Aşık meclislerinde çalıp söyledi. Kendi çağındaki Aşıklarla atışmalar yaptı. Bu bölgelerde ünü yayıldı. 1877-1878 Osmanlı Rus savaşı sırasında söylediği 93 Koçaklaması diye bilinen şiirinde :

“Sıyrın kılıçları düşman üstüne

Can sağ iken yurt vermeyiz düşmana”

Diyerek bu savaşta halkın direnç kaynağı oldu. Bu savaşta Osmanlı İmparatorluğu yenilince savaş tazminatı olarak Kars,Ardahan Ruslara bırakıldı. Aşık Şenlik bu dönemde Kars’tan Çıldır’a giderken yolda bir Rus General ve beraberindeki suvari askerlere rastlar. General Aşık Şenliği elinde sazı ile görür. Kim olduğunu, nereden geldiğini sorar. Aşık Şenlik Kars’tan geldiğini söyleyip kendisini tanıtır. General Aşık Şenliği dener. madem aşıksın söyle bakalım bizi mi istersin ,Osmanlıyı mı? Aşık Şenlik sazını alıp şu deyişi söyler:

Hulusi gabilden bilsen fikrimi

Men Allah’tan Al ‘osmanı isterem

Merhamet sahibi ol rahmi gani

Nesli mürsel, hökmü hanı isterem

Süleyman mülkünde bergarar duran

Muhammet vekili makamı nuran

Hıfzısının ezberi ayeti Kur’an

Selavatı, o Sulfanım isterem

Diyerek deyişini sürdürür. Rus General Şenlik’ten etkilenir,onun dik duruşuna, iki-yüzlü olmayışına hayran kalır, onu takdir eder ve askerleri uyarıp Aşık Şenlik’in serbestçe gidebileceğini söyler.

Aşık Şenlik 1913 yılında Revan’da (Erivan) yapılan bir düğünde kendisine ait “Latifşah Hikayesi” ile birinci gelen Bala Memmet’in tehdit edilmesi üzerine, Bala Memmet tarafından Revana çağrılır. Bala Memmet’i tehdit edip Aşık Şenlik’i oraya getirtenler Aşığın daha önce yendiği ve kendisine kin besleyenlerdir. Aşık Şenlik’i getirtip zehirlemeyi planlarlar. Şenlik Revan’a gider ve orada yemeğine katılan zehir ile zehirlenir. Dönüş yolunda hastalanır. Delever köyünde vefat eder. Cenazesi Arpa gölü yakınındaki Hozu köyünden Suharaya getirilir. “Suhara” köyünün adı yakın zamanda “Aşık Şenlik” köyü olarak değiştirilmiş olup; Aşık Şenlik’in kabristanı ve bir heykeli bu köyde yapılmıştır.

(BK-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - BURHAN GÖRKEN

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.