Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri kapsamında, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Meslek Yüksekokulu öğrencileri Sarıkamış Şehitleri için eksi 15 derecede temsili nöbet tuttu.
Sarıkamış Şehitleri İçin eksi 15’de Saygı Nöbeti
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Sarıkamış Harekatı'nın 104. yılı anma etkinlikleri kapsamında, Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Sarıkamış Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu ile Meslek Yüksekokulu öğrencileri Sarıkamış Şehitleri için eksi 15 derecede temsili nöbet tuttu.
İlçe merkezinde toplanan yaklaşık 500 öğrenci, asker kıyafeti giyen arkadaşlarıyla birlikte Türk bayrakları ile meşalelerle Alisofu Şehitlik Anıtı'na kadar yaklaşık 2 kilometre yürüdüler.
Sarıkamış Şehitliğindeki etkinlik ise saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Şehitler için okunan Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Fatihalar verildi, dualar edildi. Asker mektupları okundu.
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, "Sevinçli ve coşkulu günlerin olduğu gibi böyle kederli ve acılı günler de vardır. Bu mukaddes topraklar için, bu kutlu dava için kendi canlarını karşılık olmaksızın seve seve ve isteyerek feda eden bu vatan evlatlarını rahmetle anıyoruz." Diye konuştu.
Kapu ayrıca, "Üzerinde bulunduğumuz bu topraklarda şehit oldular, Allah ruhlarını şad etsin, makamlarını cennet eylesin. Sarıkamış İslam aleminin kaderidir, sadece Anadolu insanının değil. Sarıkamış artık İslam ümmetinin kaderi ve kutsal bu mekanıdır. Anadolu’nun her yerinden, diğer coğrafyalardan burada şehit olanlar var. Onun için Sarıkamış bu yönüyle de İslam ümmetinin, toplumunun kutsal mekanı. Allah bir daha hem milletimize hem İslam ümmetine böyle acılı ve kederli günler yaşatmasın, tüm şehitlerime Allah'tan rahmet diliyorum." dedi.
SARIKAMIŞ, KERBELA’NIN KAR VERSİYONUDUR’
KAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Kop da “Sarıkamış Harekatı” ve yanlış bilinen doğrular üzerine bir konuşma yaptı.
Türkiye’de tarih ve din konusunda ağzı olanın konuştuğunu ve zaman zaman Sarıkamış konusunda yanlışa düştüklerini belirten Kop, kimsenin kolay kolay bulamayacağı ve ilgilenmediği konular üzerine çalıştığını ifade etti. Kop, “Hiç insan kendi geçmişine hakaret edip de ya işte ‘rezil olduk, rüsva olduk, şerefimize bile kaybettik” diye bir başlık atar mı, böyle kitap yazar mı. İç insan kendi dedesine küfreder mi. Başkaları da ‘bu bir yalvarıştır, bu bir yakarıştır, bu bir haykırıştır” diyor ama ben Yaşar Kop olarak diyorum ki ‘Sarıkamış, Kerbela’nın kar versiyonudur’. Farkı yok. Ben yine Yaşar Kop olarak diyorum ki ‘Burası kar’ın bile kapkara yağdığı yer. Çanakkale’nin önsözüdür. İşte burası böyle bir yer” şeklinde konuştu.
“90 BİN ŞEHİT OLMASI İMKANSIZDIR”
Kop daha sonra Sarıkamış’ta 90 bir şehidin olmadığına dikkat çekerek, “Çanakkale’nin yazarı duayen Mehmet Niyazi’nin de söylediği gibi Ruslar kendi yenilgilerinin üstünü örtebilmek için tabiri caizse Orhan Gencebay’ın ‘Doksan ya evde yoksan’ parçasından da sanki esinleşmiş gibi 90 bin şehit ifadesini bizim içimize yerleştirmişlerdir. Bu bir hatadır. Bizim Genel Kurmay’ın arşivlerinde 118 bin toplam askerimiz var. ‘Buraya gönderdiğimiz 75 bin kişi’ diyorsa 90 bin şehit olması imkansızdır. Hatta 600 bin diyen var hatta 800 bir kişi ölmüştür diyen tarihi kaynaklar var. Buradaki gerek şehidimiz 1 şahit bile aynı manayı taşır. Gerçek sayı 33