KARS Haber Girişi : 08 Temmuz 2024 00:51

Susuz Kazım Karabekir Anadolu Lisesi Kütüphanesi ve Okul Müzesi mezunlarını ağırladı

Susuz Kazım Karabekir Anadolu Lisesi Kütüphanesi ve Okul Müzesi mezunlarını ağırladı
Susuz Kazım Karabekir Anadolu Lisesi Kütüphanesi ve Okul Müzesi mezunlarını ağırladı KAFKAS HABER AJANSI

Susuz Kazım Karabekir Anadolu Lisesi Kütüphanesi ve Okul Müzesi mezunlarını ağırladı

KAFKAS HABER AJANSI

Kars’ın Susuz İlçesinde Kazım Karabekir Anadolu Lisesi kütüphane ve müzesi Cilavuz mezunları ve öğretmenlerini duygulandırdı.

1937 yılında Cilavuz Eğitmen Okulu olarak açıldı. 3 aylık eğitim ve öğretim sonucu mezunlar köylere öğretmen olarak gönderildi. 17 Nisan 1940’da 5 yıllık Üniversiteye çevrildi. 1954 yılında ilköğretmen okulu, 1976 yılında Kazım Karakarabekir Öğretmen Lisesi, 2017 yılında Kazım Karabekir Anadolu Lisesi adını aldı. Kars'ın önde gelen okullarından biri olarak ülkemizin eğitimine büyük katkı sağlayan okul bu defa mezun ve öğretmenlerini ağırladı. Okul idaresi ve öğretmenler tarafından kurulan Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur’un da destekleriyle açılan Okul Kütüphanesi ve Müzesini gezen mezun ve emekli öğretmenlereski günlerine geri döndüler.

Şayir Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Şayir, “Şu anda okul müzesindeyiz. Müzede neler vardı? Müzede tabii ki facıt makine vardı. Bu da paranın olduğunu gösteriyor. Tekstil makinesi var, daktilomuz var. O günün tekstil makinesi var. O günün şartlarında Susuz'da elektrik santrali kurulmuş. Bu santralin parçası da şu an burada. İmkanlar doğrultusunda enerji yapabilirsek yeniden enerji sağlayacağız. Öğrencilerimiz piyano da çalarlardı. Piyanoları vardı. Bu piyanonun bir tanesi ne yazık ki kayıptır. İnşallah Oğuz Başkanımız bunun bulunması için bir çağrı yapacak ve hangi evdeyse kim götürdüyse onu bulmaya çalışacağız. Yine annelerimizin önlüklerimizi diktiği, pantolonlarımızı diktiği dikiş makinaları var. Her evdeki kadın bunu kullanmasını biliyordu ve çocukların elbisesini dikerdi. Ayrıca öğrencilerin kütük defteri da halen korunuyor. İsteyen gelip atasını, dedesini, burada okuyanın hangi tarihte, hangi okulda okumuş onu bulabilir. Kitaplarımız da burada. Hem burada görevli öğretmenler hem mezun olanlar şu an ziyaretteler. Rahmetli olanları da saygıyla andık. Bu müzeyi de toparlayıp bize kazandıran başkanımıza, okul idaresine, öğretmenlerimize teşekkür ederiz.” dedi.

Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur ise şunları söyledi:

“Şu anda Kazım Karabekir Anadolu Lisesi’ndeyiz. Geçmiş yıllara ait, esntitü, öğretmen okulu veya lisesine ait kalan malzemeleri araç gereçmleri, kitapları arkadaşlar burada kütüphane ve müze haline getirmiştir. Emeği geçen başta okul müdürümüz ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Şalnız tabii elde kanunlar bunlar; aslında okulun piyanosundan tutun tüm diğer enstrümanlarına, elektrik santraline, sinema makinesine, marangoz atölyesi, demir atölyesi, biyoloji laboratuvarı halen duruyor. Biz bile doksanlı yıllarda tüm derslerimizi kendi laboratuvarlarında işledik. Böyle bir okuldan buralara geldik. Gerçekten en azından bunları toparlamaları, bir araya getirmeleri okulda bir şekilde yolu geçmiş insanlarla gelip bunları gördüklerinde çok mutlu oluyorlar. Arkadaşlarıma buradan teşekkür ediyorum, sağ olsunlar. Okulun mezunları, okulda öğretmenlik yapmış bizim de öğretmenlerimiz var arasında. Benim öğretmenlerim de var. Doğan hocam burada, eşi buradalar onları gördüğgüm için de çok mutluyum. O yıllarda bizim öğretmenimizdi. Daha önceki yıllarda burada öğretmenlik yapmış öğretmenlerimiz de buradalar. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.