KARSHaber Girişi : 29 Temmuz 2022 12:17

Türkiye’de ilk. Yeni bir etçi sığır ırk doğdu

Türkiye’de ilk. Yeni bir etçi sığır ırk doğdu
Türkiye’de ilk. Yeni bir etçi sığır ırk doğdu KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Türkiye’de ilk. Yeni bir etçi sığır ırk doğdu

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Tayland dışında Asya’da ana baba damızlık stoğu olmayan Beefmaster adlı bir sığır ırkının buzağıları tüp buzağı yöntemiyle doğdu.

Okyanus ötesinden uçakla termosta getirilen donmuş embriyolar (tüpte embriyolar) Kafkas Üniversitesi’nde Prof.Dr.Yavuz Öztürklerin yürütücülüğünde gerçekleştirilen projede Prof.Dr.Cihan Kaçar, Prof.Dr.Savaş Yıldız ve ekip arkadaşları tarafından yapılan çalışmalarla tekniğine uygun olarak nakledildi.

İlk beefmaster buzağıları 15 temmuzdan itibaren doğdu. Diğer gruplardan 15 gebeliğin doğumla sonuçlanması bekleniyor.

Yakın gelecekte Avrupa’nın en büyük Beefmaster çekirdek sürüsünün Kafkas Üniversitesinde oluşturulabilme potansiyelinin mümkün olduğu söylenebilir.

Embriyolar ocak 2021’de Amerika Texas’taki Beefmaster Birliği Başkan yardımcısı Doyle Sanders tarafında hibe edilmişti.

TÜRKİYE’DE İLK DOĞAN BUZAĞIYA “KAFKASIN GÜLÜ” ADI KONULDU

“Beefmaster ve Zavot Sığır Irklarında Embriyo Transferi” projesi kapsamında Amerika Birleşik Devletleri Teksas eyaletinden Kars Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesine getirilen Beefmaster ırkı embriyolarının ilk buzağıları geçen hafta doğdu. 1 haftalık olan buzağılar anneleriyle birlikte ilk kez dışarıya çıkarıldı. Buzağıların doğum ve bakımında görev alan doktora öğrencileri ise cep telefonlarıyla buzağıları görüntüledi.

Beefmaster ırkı buzağıların tanıtım toplantısında konuşan Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, “Geçtiğimiz yıl başlattığımız “Beefmaster ve Zavot Sığır Irklarında Embriyo Transferi” projesinin bugün ilk meyvesini almış bulunuyoruz. Biz Amerika Birleşik Devletleri Beefmaster Birliğinden Beefmaster ırkı embriyo hibe olarak almıştık. Hibe edilen embriyolar 2022 yılının Ocak ayında ulaştı, hocalarımız gerekli çalışmaları yaptılar ve transferlere başladılar. Geçtiğimiz hafta da 3 tane doğumumuz gerçekleşti. İlk dişi danamız doğdu ve adını “Kafkasın Gülü” koyduk. Şuan 15 tane gebelik durumu yine söz konusu ve onların da doğumlarını bekliyoruz.” dedi.

Proje yürütücüsü ve Veteriner Embriyo Teknoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Yavuz Öztürkler ise, Türkiye’de bir ilk olan bu proje kapsamında ülkenin sığır etçi ihtiyacını daha ucuz ve ekonomik olarak karşılamanın bir yöntemi olduğunu söyleyerek, “Amacımız; Türkiye’nin artan nüfusuna, dinamik nüfusuna ve talebine bir karşılık olarak kırmızı et üretimimizi artırmaktır. Bu projeyi planlarken Türkiye’de et verimi yüksek yeni bir ırkın ana babası olmayan, herhangi bir soyu olmayan hatta Asya’da, Kafkasya’da, Orta Doğu’da, Tayland’ın dışında sadece Türkiye’de bunun genetiği yetiştirilecek şekilde gerçekleştirildi. Amerika’dan gelen bağış embriyolarıyla aşılatıldı ve bu değerli ırkı okyanus ötesinden nakli ödemeden biliyorsunuz bir konteyner 25 bin dolar ve test masrafı inek başı 3 bin dolardır. Biz bu masrafları aşarak eğer satın alacaksak sadece 500-700 dolar civarında embriyo başına bir masraf harcayarak onları getirip burada kendi taşıyıcı hayvanlarımıza nakledeceğiz.” diye konuştu.

Öztürkler, Beefmaster ırkının doğum sırasında dananın çok küçük olduğunu, daha sonra hızla kilo aldığını ve günlük yaklaşık 2 kilo besi artışı olduğunu, önümüzdeki yıllarda da kendilerinin embriyo yaparak ihraç edeceklerini de sözlerine ekledi.

Peyderpey yapılan aşılamanın ardından yavruları aldıklarını ve yavruların bakımına başladıklarını söyleyen Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Doğum ve Jinekolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Cihan Kaçar ise, “Doğum sonrası doğar doğmaz hemen ilk sütünü içirmemiz gerekiyor çünkü buzağıları hastalıklara karşı koruyacak olan antikorlar 12 saatte yüzde 50 oranında azalıyor. Dolayısıyla biz hemen bu yavruları verdik, daha sonra bakımları yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.” ifadesini kullandı.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) - KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.