GÜNCELHaber Girişi : 12 Aralık 2017 17:43

Türkiye’nin En Büyük Doğal Buz Pisti Kışa Hazır

Türkiye’nin En Büyük Doğal Buz Pisti Kışa Hazır
Ardahan il sınırları içinde yer alan Çıldır, tektonik kökenli bir göl. Bahar aylarında etrafı çiçek tarlasına dönen gölün suları Arpaçay’a boşalıyor.

Türkiye’nin En Büyük Doğal Buz Pisti Kışa Hazır

KAFKAS HABER AJANSI / SUAT İNCEDERE

Ardahan il sınırları içinde yer alan Çıldır, tektonik kökenli bir göl. Bahar aylarında etrafı çiçek tarlasına dönen gölün suları Arpaçay’a boşalıyor. Deniz seviyesinden yüksekliği 1959 metre olduğu için, Çıldır Gölü kış aylarında hemen donuyor. En derin yeri 42 metre ve kapladığı alan 123 kilometrekare. Çıldır Türkiye’nin en büyük tatlı su göllerinden biri. Hava durumuna göre aralık başından itibaren kenarlarından donmaya başlayan göl kısa sürede buzla kaplanıyor. Bu kalınlığı bazı noktalarda 60-70 santimetreye kadar ulaşıyor.

Eskiden yöredeki köyler arasında atlı kızaklarla yapılan taşımacılık donmuş gölün üzerinden geçerdi. Balıkçılık yöre insanının en büyük gelir kaynaklarından biri. Bu nedenle gölün buz tuttuğu dönemlerde bile delikler açılıp ağ atılarak balık tutuluyor. Kışın civardaki ağaçlar kimi zaman buzdan heykellere dönüşüyor. Kış mevsiminde Çıldır Gölü çevresinde yapılacak bir gezi, unutulmaz bir deneyim yaşamanızı sağlayacak.

Gölün bu özellikleri son yıllarda farklı bir macera türünü oryaya çıkardı. Göl donunca bir zamanlar ulaşımı sağlayan kızaklar artık turistik faaliyetlerde kullanılmaya başlandı. Kış aylarında yolların hızla açılması kızakların müşteri kaybetmesine neden olduğu için, bu yeni uygulama hem kızakçıları hem de kızak keyfi yapanları mutlu ediyor. Kızaklar genellikle iki at tarafından çekiliyor. At arabasının altında, tekerlekler yerine her iki tarafta da iki kızak bulunuyor. Bir zamanlar hava çok soğuk olduğunda kızağa yatak serilerek yolcuların üzerine yorgan atılıyor, böylece yolculuk boyunca üşümemeleri sağlanıyordu. Şimdi kızaklar da değişime uğramış durumda. Daha modern tasarımlı ve daha küçükler. Birçoğu artık kızaklı paytonlara dönüşmeye başlamış. Kızakla Çıldır Gölü turu bölgeye gidenlerin kesinlikle yapmadan dönmemeleri gereken bir etkinlik.

Gölde yapılabilecek ikinci kış etkinliği ise buzu kırarak balık avlayıp geçimini sağlamaya çalışan insanlara yardım etmek. Gölün sularına ulaşmak için buzu kırmak bile ciddi bir performans gerektiriyor.

Kış aylarında Çıldır Gölü’nün etrafında günübirlik yürüyüşler yapılabileceği gibi birkaç günlük kamplı etkinlikler de gerçekleştirilebilir. Yaklaşık dört ile altı günde bitirilebilecek olan göl çevresinde yürüyüş etkinliği yüksek bir performans gerektiriyor..

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.