Nuran Özyılmaz, açtığı Kars Kaz Evi restoranıyla Kars’a gelen yerli yabancı misafirlerin yöresel tatları denemelerini sağlıyor.
Türkiye’nin yöresinde fark yaratan kadın girişimcisi Nuran Özyılmaz
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Nuran Özyılmaz, açtığı Kars Kaz Evi restoranıyla Kars’a gelen yerli yabancı misafirlerin yöresel tatları denemelerini sağlıyor.
Kars’ta liseyi tamamladıktan sonra 19 yaşında evleniyor. 20 yaşında ilk kez anne oluyor ve şuan 4 kızı var. Çalışması hoş karşılanmadığı için 13 yıl boyunca ev hanımlığı yapıyor. Hayatına değiştirecek ilk adımı 1990 yılında “dört kızımın kaderi benimki gibi olmasın” diyerek atıyor.
1990’da sahip olduğu tek varlığı olan on bileziğini satarak aldığı sermaye ile evde dikime başlıyor. Daha sonra evdeki işi yoğun olunca iş yeri kiralıyor ve 18 yıl boyunca “Müge Tuhafiye ve Örgü Evi” isimli örgü atölyesini çalıştırıyor. Daha sonra örgü modasının geçmesi nedeniyle bu işin etkisini kaybettiğini düşünüyor ve başka bir işe yönelmeyi istiyor.
Kars’ta turizm sektöründe yöresel yemeklerin eksikliğini fark ederek 2008 yılında Kars’taki ilk yöresel yemekler yapan ve kaz üzerine hizmet veren “Kars Kaz Evi” adlı restoranını açıyor ve bu sektördeki ilk girişimci kadın unvanını kazanıyor.
“Kaz, bizim evlerde ve köylerde pişen bir yemekti, ticarete dönüştürülmemiş ve turizme kazandırılmamıştı. Bunu ilk yapan kadın olarak girişimci oldum.”
Nuran Özyılmaz, yöredeki kadınlara rol model olduğunu düşünüyor. İlk yıllarda bayan eleman bulmak çok zor olsa da ileriki yıllarda çalışan kadınların sayısının artmasını sağlıyor ve bu kadınların aile ekonomisine katkıda bulunmasına yardımcı oluyor.