KARS Haber Girişi : 10 Ağustos 2024 00:56

U Borusu Bileşik kaplar sistemiyle köydeki evine su getirdi 100 ağaç yetiştirdi

U Borusu Bileşik kaplar sistemiyle köydeki evine su getirdi 100 ağaç yetiştirdi
U Borusu Bileşik kaplar sistemiyle köydeki evine su getirdi 100 ağaç yetiştirdi KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
U Borusu Bileşik kaplar sistemiyle köydeki evine su getirdi 100 ağaç yetiştirdi

U Borusu Bileşik kaplar sistemiyle köydeki evine su getirdi 100 ağaç yetiştirdi

HABERİN VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN LİNKE TIKLAYINIZ: https://fb.watch/tSiLrzuohw/

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

İlkokulda öğrendiği U borusu Bileşik kaplar sistemiyle dağdan dereden su getiren emekli öğretmen Muammer Daşdemir (76) evinin önünü adeta cennet köşesine çevirdi. Şeftali, ayva, armut, ceviz, elma, kiraz, vişne gibi 100 ağaç yetiştirdi ve bu ağaçlardan meyve almaya da başladı.

Kars’ın Arpaçay ilçesine 4 km mesafedeki 14 hane, 40 nüfuslu Kuzgunlu köyünde yaşayan emekli öğretmen Muammer Daşdemir 2013 yılında emekli oldu. 7 kardeşi 4 çocuğu olan Muammer Daşdemir dede 92 yaşında vefat eden dedesi Nebi Daşdemir’den çok şey öğrendiğini söyledi. İlkokul 4. Sınıfta Tabiat bilgisi dersinde öğrendiği Bileşik kaplar sistemini emekli olduktan sonra 1994 yılında hayata geçirdi. U borusu tekniği ile iki dağ arasından geçen dereden 350 metrelik iki boruyla evine su getirdi. Suyun gelmesiyle 100’ün üzerinde meyve ağacı yetiştirdi. Muammer dede bir de çeşme yaptı ve hortumla ağaçları tek tek suladı. Kuşburnu, çiçek, gül de ekerek gecesini gündüzünü doğaya ayırdı. Yaz aylarında geldiği köyünde gözü gibi baktığı ağaçları sürekli kontrol etti. Bir yandan da arıcılık yapan Muammer dedenin bu büyük başarısı dilden dile yayılınca bir çok vatandaş köye gelerek ziyaretinde bulunuyor.

Muammer Daşdemir, “Benim öğretmenim bileşik kaplar usulünü bana 4., 5. sınıfta öğretti. ‘Bileşik kapların özelliği nedir? Bu bileşik kaplar nasıl oluyor?’ konularını bize öğretti. Oğlum bana dedi ki ‘Baba ben daha çalışmayacağım’. Dedim ‘oğlum ne oldu?’. Oğlum da dedi dedi ki ‘Herkes diyor ki senin baban deli olmuş. Dereden yokuşa sS çıkar mı?’ diyorlar. Bakın kim benim akıllı olduğumu söyledi. Bize de amcazade gelen Oktay bey vardı birde bizim gelinimiz olan muhtarın anası. Onlar bana inandı. 250 metre uzaklıkta derenin öbür tarafındaki iki kaya arasından çıkan bir su vardı. Ben oraya bir ambar koydum. Su orada toplanıyor sonra derenin öbür tarafından geliyor ve dereden yukarı eve doğru çıkıyor. Yani su önce yukarıdan dereye iniyor sonra da suyun basıncı devreye giriyor. Hortumun toplam uzunluğu 350 metre. İki hortumu birbirine bağlayarak suyu getirdim.” dedi.

Lise mezunu olduğunu, Sivas Öğretmen Okulu’nu bitirdiğini de belirten Daşdemir ayrıca, “Kendim arıcılık da yapıyorum. Yazdan yaza köye geliyorum. Dedem çok akıllı bir insandı. Yani bizim yetişmemizde okulun dışında dedemin çok emeğini gördük. Dedem akıllı başlı insan ve uygulayıcı, hiçbir şeyden usanmayan, yılmayan özelliğini bana vermiştir. Dedemin adı Nebi idi. Kendisi 92 yaşında vefat etti.” ifadesini kullandı.

Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi Birol Yıldırım, “Bu Cennet köşesi bahçeyi görünce çok duygulandım. Sayın amcamız ilkokuldaki tabiat dersinde öğrendiği bilgileriyle bunu yapmış. Eli öpülesi amcamıza çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Fatih Daşdemir de “Amcamızın bu çalışmalarına bizde şahit olduk. Demek ki istenince oluyor. Şu anda elması, ayvası, şeftalisinden birçok meyve yetiştiriyor. Sözün bittiği yer yani, örnek insan” şeklinde konuştu.

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.