GÜNCEL Haber Girişi : 25 Haziran 2023 02:00

Yayla çeçili, Mayıs yağı üretimi başladı

Yayla çeçili, Mayıs yağı üretimi başladı
Yayla çeçili, Mayıs yağı üretimi başladı KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yayla çeçili, Mayıs yağı üretimi başladı

KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Kars’ın birbirinden güzel yaylalarında başlayan süt ve süt ürünleri hazırlıkları hız kazandı. Bu günlerde hızla üretilen çeçil peynirlerinin satışı yapılırken bir yandan da mayıs yağlarının üretimi de start aldı.

Kars Memo Peyn9irciliğin sahibi genç girişimci Muhammet Kaçan yaylalara zor da olsa ulaşıyor ve tüm olumsuz doğa koşullarına rağmen organik ürünleri değerlendiriyor. Akyaka ilçesinin Karahan köyü Muhtarı Selahattin Kaçan’ın oğlu Muhammet Kars eski garajlar mevkiinde açtığı süt ve süt ürünleri dükkanı Kars Memo Peynircilikte emin adımlarla ilerliyor. Dürüst ve samimiyeti, çalışkanlığıyla sektördeki yerini alan Muhammet Kaçan, “Servis aracımızla yaylalara peynir almaya gidiyoruz. Şu anda da yayla yolundayız. Yaylaya varmak tabi ki var uzun ve yorucu yolculuğun ardından ulaşıyoruz. ama şu anda yirmi yarım saate kadar yaylaya vardık.” dedi.

“VATANDAŞ ARIYOR “ÜRÜNÜM HAZIR” DİYE BİZDE ARACIMIZLA KAPISINA GİDİP ALIYORUZ”

Üreticilerin yaylalarda kendisini arayarak ürünlerinin hazır olduğunu söylediklerini ifade eden Muhammet Kaçan, “Bende hemen arkadaşlarımla birlikte yolu koyuluyorum. Yayla ürünleri çok güzel, temiz ve sağlıklıdır. Hepsi organik tamamı köylü kadınların titiz çalışması sonucu hazırlanıyor. Yaylaların peyniri, yağı çok harikadır. Şu anda da güzel bir sezon geçiriyoruz. Yağışlar bol, ot bol, ürünler son derece kaliteli. Allah hiç kimsenin emeğini boşa çıkarmasın. Ürünlerimizi alandan da almayandan da Allah razı olsun. Yaylalardaki üreticilerimiz bizi arıyor bizde gidiyoruz. Ayaklarına kadar giderek onları mutlu ediyoruz. Üreticilinin ayağına gitmek bizi mutlu ediyor. Şu anda peynirlerimizi toplayıp işyerine getirerek muhafaza ediyoruz.  Yayladan organik ürün- toplamamız müşterimizi de mutlu ediyor. İşimiz biraz zor çünkü yağmuru var, çamuru var. Yaylada kalıp hayvanlara bakıp süt ve süt ürünleri hazırlamak da çok zordur. Yayladakilerin hakkı yenmez, onların hakkına riayet etmek ve emeklerinin karşılığını vermek gerek. Biz de onların emeklerini hakkıyla ödüyoruz. Ben fazla bir kar üzerine koymuyorum çünkü sürümden kazanıyorum. Ufak bir karla satıyorum.” diye konuştu.

Muhammet Kaçan daha sonra şunları söyledi:

“Akyaka yaylası, Büyük durduran köyü, Ergine, Üçpınar, Yerlikavak yaylamıza gidiyoruz. Bu bölgenin yaylaları meşhurdur. Peynirleri tertemiz hepsi organiktir. Yaylalarımızın hayvanları olsun, suyu, doğası, çiçekleri olsun her şeyi bir8birinden güzeldir. Bizler yaylalardan topladığımız ürünleri anlaşmalı kargolarla 81 ile gönderiyoruz. Köylerde yaylalarda herkes bin bir emek vererek ürünleri vatandaşlarımızla buluşturuyor. Bizde bu sürecin içerisindeyiz onun için üreticilerimizi çok iyi anlıyoruz. Şu biz Karahan köyümüzde babamla birlikte 150-200 dönüm şeker pancarı ekmişiz. Bütün yaylalarımız birbirinden güzeldir. Koyun olsun, inek olsun, su olsun, yağı olsun. insanı olsun hepsi ayrı bir güzel ayrı bir değerdir. Nasip olursa bir mandıra yapma düşüncemiz de var, hayırlısıyla. Kendi yöremizden ürünü almayı düşünüyoruz. Mandıramızda kendimiz üreteceğiz. Bütün herkese bu yayla havasından selam gönderiyorum. Büyüklerin ellerinden küçüklerin gözlerinden öpüyorum. Allah herkesin işini gücünü rast getirsin.”

(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA)  / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • ananinaöi 29 Haziran 2023 21:03

    yav helal olsun amk çocukları