Kars Valiliği öncülüğünde Serhat Kalkınma Ajansı ve Ticaret ve Sanayi Odasınca ortaklaşa düzenlenen Yöresel Peynirler Kars Buluşması renkli görüntüler eşliğinde başladı. Türkiye’nin dört bir yanından katılımın olduğu festivalde yöresel peynirler vatandaşlYöresel Peynirler Kars’ta buluştu
KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK
Ülkemizde yöresel peynir üretimi yapan, ürettiği peyniri başka yöredekilere tattırma imkânı bulamayan üreticileri bir araya getirerek, ürünlerini tanıtma imkanı sağlanması, yöresel peynir konusunda farkındalık yaratılması, sinerji oluşturulması ve peynirlerin bilinirlik düzeylerinin arttırılmasını sağlamak amacıyla Yöresel Peynirler Kars Buluşmasının ilki başladı.
Etkinlik; Valilik tören alanında düzenlenen program, saygı duruşu, İstiklal Marşımızın okunmasıyla start aldı.
Serhat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oktay Güven yaptığı açılış konuşmasında, bu tür festivallerin ülkemiz genelindeki tüm peynir çeşitlerinin tanıtılmasına ve markalaşmasına katkı sunacağını söyledi.
Vali Türker Öksüz de tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleri ile Kars’ın turizm değerlerini vurgulayarak, Kars’ın tarım ve hayvancılık konusunda sahip olduğu potansiyel ile birlikte ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığı söyledi.
Kars’ın bir milyon büyükbaş-küçükbaş hayvan varlığı ile birlikte kaz ve arılı kovan varlığıyla ülkemizde önemli bir yer edindiğini belirten Vali Öksüz, Kars’ta 550 Bin ton süt üretimi yapıldığını bunun da 200 bin tonunun peynir yapımında kullanıldığını söyledi. Yıllık 12 bin ton üretimi yapılan ve 2016 yılında coğrafi işaret alan Kars Kaşar Peynirinin Kars ve ülkemiz için bir marka olduğunu vurgulayan Vali Öksüz, zengin bir kültürün yansıması olan ve sayısız değerlerin bulunduğu Kars ve ülkemizdeki yöresel üreticilerinin en büyük sorununun mevcut değerlerini ekonomik açıdan katma değere dönüştürememiş olduklarını belirtti.
Bu konuda coğrafi işaretleme, kurumsallaşma ve markalaşmanın önemine de vurgu yapan Vali Öksüz, Valilik olarak, coğrafi işaretleme, kurumsallaşma ve markalaşma konusunda tüm üreticilerin yanında olduklarını, Kars’ta bu amaçla Valilik koordinesinde yapılan toplantı ve çalışmaların sürdürüldüğünü ifade etti.
Vali Öksüz, Şehitler diyarı, Ebu’l Hasan Harakani diyarı, kristal karlar diyarı olarak anılan Kars’ı; peynirler diyarı olarak da hak ettiği yere konumlandırmak için her türlü çalışmaya destek verdiklerini belirtti. Vali Öksüz, Valilik tarafından yöresel peynir üretiminin tarihçesi, üretim şekilleri ile değerlerimizi gelecek nesillere aktarmak, aynı zamanda Kars’ı ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlere bu değerleri tanıtmak amacıyla önümüzde ki yıl faaliyete geçirilmesi planlanan İnteraktif Peynir Müzesi hakkında da bilgiler verdi.
Vali Öksüz’ün konuşmasının ardından Mahalli Halk Oyunları, Kafkas Halk Oyunları ekiplerinin gösterisi, âşıklar dinletisinin ardından yöresel peynir stantları gezildi.
Vatandaşlar bu tür festivallerin yapılmasıyla ülkemizin tüm peynirlerini görme ve tatma imkanı bulduklarını söylerken, peynir üreticileri de hem Kars’ın yöresel peynirlerini tanıtma hem de süt ürünlerinin ülke genelinde kaynaşmasına katkı sunduğunu belirttiler.
Stantların gezilmesin ardından; Prof. Dr. Mithat Şahin’in “Coğrafi İşaretler; Yöresellik ve Geleneksellik Arasındaki Bağlantı ve Günümüz Dünyasına Yansımaları”, Dr. Öğretim Üyesi Asya Çetinkaya’nın “Yöresel Peynirciliğin, Sosyal, Kültürel ve İktisadi Temelleri” ve “Dünyada ve Türkiye’de Yöresel Peynircilik”, Avukat Metin Öztürk’ün “Karşıtlığın Tetkiki; Yoğun Üretim (Endüstriyel Üretim) Geleneksel ve Yöresele Karşı mı? konularının yer aldığı panel düzenlendi.
Etkinliğe; Vali Türker Öksüz, Kars Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, SERKA Genel Sekreteri Oktay Güven, İl Tarım Müdürü Hüseyin Düzgün il protokolü ile çok sayıda vatandaş katıldı.
(BA-BA-S) GAZİ KARS (KHA) / KAFKAS HABER AJANSI / BEDİR ALTUNOK